Silva Rerum II


Kristinas Sabaļauskaites (Kristina Sabaliauskaitė) "Silva Rerum II" reiz nu ir tā grāmata, kam ilgi baidījos ķerties klāt.
Baidījos, jo protams, esmu lasījusi pirmo daļu "Silva Rerum" un šī grāmata bija tik dzīvi uzrakstīta un tik spilgta. Otrajā daļā protams, bija turpinājums pirmajai, tikai pēc jau noteikta laika ritējuma parādot kas tad noticis ar iepriekšējās grāmatas varoņiem un to bērniem. Kā arī parādījies jauns varonis - Lielais mēris, kas tai periodā plosījies Eiropā. Tā kā autore raksta tik spilgti, man bija bail, ko gan izlasīšu.
Bet, kolīdz pārkāpu sev pāri, tad jau aizgāja un bija ļoti intetresanti.
Romāna darbība notiek no 1707. līdz 1710. gadam. Norvaišu Uršule jau ir kundze gados(tā ap 60)un tad nu atklājas kā tad viņai tur tālāk ir gājis ar Jonu Kirdēju Birontu. Uršules dvīņubrālis Kazimirs ar turpinājis ģimeni un izgājis cauri savām iekšējām kaislībām. Viņa dēls ir precējies ar Onu Katarinu, kura grāmatas pirmajā pusē ir stāsta centrālā varone, jā, viņiem tur toč neiet. Pa vidu protams likumi, tikumi, sadzīve, mēris un jauns tēls žīdu ārsts Gordons, kas tam laikam ir bijis ļoti progresīvs.
Stāsts lieliski savīts, atklājot (it) kā nejaušas lietas var novest pie lieliem notikumiem un likteņa pagriezieniem. Jā, arī vairāki citāti bija ļoti trāpīgi un grāmata lieliski parāda šo to par dzīvi, kāda nu tā realitātē ir.

"Mīletībai nepietiek ar vienādām vēlmēm, bet vajag arī, lai šīs vēlmes nāktu vienā laikā."

"Ārons Gordons reizēm klusībā mēdza pajokot, ka arī pati dzīve nav nekas cits kā sērga, kas izplatās dzimumceļā un agrāk vai vēlāk beidzas ar nāvi."

Grāmatu Bingo šī grāmata aizņem lauciņu "A Book That Scares You".

Komentāri

Populāras ziņas