Tumsas kreisā roka


Fantastikas un fantāzijas darbu autore Ursula K. Le Gvina man ir pazīstama no Jūraszemes cikla, kurā esmu izlasījusi trīs grāmatas. Pārējās gaida, kad man uznāks lasāmais.
Taču šoreiz bibliotēkas apmeklējums beidzās ar Ursulas K. Le Gvinas darba "Tumsas kreisā roka" (The Left Hand of Darkness) izvēli.
Citēšu grāmatas vāku, lai izstāstītu, kas tad ir šajā darbā - "Galvenais varonis miermīlīgas starpplanētu savienības Ekumēnes sūtnis Dženli Ai atceļo uz attālu planētu Getena, ko vietējo sauc par Ziemu. Planētas nosaukums ir klimatiskajiem apstākļiem atbilstošs – valda ledus laikmets, ziemā visu klāj 3 m bieza sniega sega un pamatīgs spelgonis, bet vasaras vairāk līdzinās drēgnam rudenim. Dženli Ai sastopas ar savādu pasauli, kurā valda aukstums un klusums, un cilvēki sevī apvieno sievišķo un vīrišķo. Vietējie īsti netic citplanētieša draudzīgajiem nodomiem un sadarbības piedāvājumam, un Dženli Ai sanāk paviesoties gan karaļnamā, gan koncentrācijas nometnē, ko dēvē par fermu, lai smagā ceļā pāri ledājam nokļūtu atpakaļ sākumpunktā."
Sākumā šķita, ka viss darbs tāds pārāk fantastiks, nu citu galaktiku kolonizēšana, dažādi gadžeti, bet tomēr ielasījos un beigu beigās man patika un likās ļoti labs un cilvēcīgs darbs. Pilns ar zemtekstiem un rosina domāt par globāliem konceptiem, tādiem kā dzimums un dzimte, cilvēcība, attiecības, vara un bailes.

Komentāri

Populāras ziņas