Jelgava 94


Ritīgi sapriecājos, kad bibliotēkā plauktā ieraudzīju Jāņa Joņeva "Jelgava 94", jo parasti šai grāmatai ir rinda, bet rindās stāvēt man nepatīk.
Mežonīgie 90tie, kad pēkšņi gāzās iekšā viss rietumnieciskais un veidoja dažbrīd dīvainu simbiozi ar šeit pat esošo.
Kāda 14 gadnieka stāsts par tā laika paaudzi, kas pievērsās neformālajai kultūrai - sākot ar grunge un turpinot ar metālu. Tātad - Matainie.
Vispār grāmata bija pilna ar neticami labu un reālu pusaudžu humoru, es sen tā nebiju smējusies. Autors bija ietvēris tāda mazliet naiva vēl cilvēka pārdomas, kas ne vienmēr ir tuvas realitātei, jo vēl galvā nav sadzītas tās visas ieaugušo lietas, kas nogalina trakulību.
Pirmās divas daļas par trakajiem pusaudžu gadiem 90tajos, aptuveni laika posmā no 94.-97. gadam, trešā - jau par to, kas tad ir pēc tam, kad esi no tā visa izaudzis.
Lai gan 94 gadā man bija tikai 10 un tik tiešām tā laika un vecuma sajūtas mani piemeklēja nu aptuveni pēc 3 gadiem,jāteic, ka šis pusaudža stāsts uzcēla atmiņā arī manus agrīnos pusaudža gadus, salīdzinot sajūtas un pieredzes. Nu jā, tu esi jauns, tevi nesaprot, tu gribi paveikt ko lielu, nu parasti jau nekas nesanāk, tu domā, ka nedzīvosi tā kā tavi vecāki u.t.t. Bet beigu beigās, visi kļūst pieauguši un parasti kaut kad atnāk pārdomas, ka laikam jau tas dumpinieks tevī ir pazudis un kam gan tas viss, kas pusaudža gados bija tik nozīmigs ir vajadzīgs tagad. Tā arī grāmatas trešajā daļā notika ar grāmatas varoni, ļaujot paskatīties uz viņu uz padsmit gadus pēc šiem visiem notikumiem.
Es kaut kā tos metālistus dzīvē palaidu garām, jā, klasē bija viens metālists, mēs laikam viņam riebāmies, vispār uz skolu nāca maz, bet kad nāca, vienmēr kaut ko demolēja. Protams, ka apkārtnes mājas un citas aprakstāmas vietas bija aprakstītas ar tādiem tekstiem kā Stay brutal, Slayer, Canibal Corpse u.c. bet mani tas īpaši neinteresēja, tāpēc tagad bija interesanti uzzināt par šo subkultūru un tās izklaides veidiem un iespējām.
Kā izrādās metāla pasaule joprojām paralēli eksistē mums - ielās ik pa laikam redzami kādi matainie, ir pasākumi un man pat tagad ir kolēgis, kas spēlē metāla grupā.
Grāmata forša - gan kā kultūrvēsturisks ieskats 90tajos un tā laika Jelgavā un metāla pasaulē LV robežās, gan jauna cilvēka pasaulē, kur notiek visas tās lietas,kas to pamazām veido par pieaugušu cilvēku.

Grāmatu alfabētā, Latviešu valodas alfabēta versijā grāmata aizņem burtu J.

Grāmatu Bingo šī grāmata aizņem lauciņu "A Funny Book".

Komentāri

Populāras ziņas