Puķes Aldžernonam



Daniela Kīza (Daniel Keyes) darbs "Puķes Aldžernonam" (Flowers for Algernon) grāmatu lasītāju blogos ticis apspriests gana plaši(jāteic visus vērtējumus nebiju lasījusi un tos, ko biju, jau biju paspējusi aizmirst), tāpēc tad, kad to pamanīju bibliotēkas grāmatplauktā, arī paņēmu. Īsti pat nepētot kas tad tajā grāmatā ir. Bet visā visumā nenožēloju.

Stāsts par Čārliju, 32 gadus vecu cilvēku, kam IQ ir tā ap 70 un viņš pasauli redz un uztver savādāk nekā vidēja līmeņa indivīdi. Nu pieklājīgi definējot Čārlijs ir cilvēks arīpašām vajadzībām, jeb grāmatā vislaik izskanēja temins - kretīns. Par visu vairāk viņš grib būt gudrs, un viņa vēlme piepildās - viņu iesaista pētniecības projektā, kur veic operāciju un viņa smadzeņu darbība progresē līdz ģēnija līmenim. Kas ir Aldžernons? Nu Aldžernons ir vienīgā (!) pele, kam sekmīgi norisinājusies šāda tipa operācija un tā uzrāda ļoti augstas prāta pējas, kā rezultātā šo pašu metodi izmēģina uz Čārliju.

Rakstot šo tekstu, pārlasīju dažus grāmatu blogu ierakstus un secinu, ka katrs šajā darbā ir ieraudzījis kaut ko savu un nevienu īsti vienaldzīgu šis darbs nav atstājis.
Kas to būtu domājis, ka darbs ir uzrakstīts 1959. gadā kā stāsts, tomēr 1966. gadā tas ir papildināts līdz tam apjomam kādu izlasīju es. Rakstīts Fantasy un Science fiction žanrā, tomēr lasot šo darbu 2014. gadā tas liekas ļoti reāls un ja godīgi nekādas lietas īsti nenodod, kas darbs tapis 50tajos, ja nu venīgi tā ļoti aiz matiem pievilkta tā zinātne izskatās(nu pati pētniecības metode, tie visi mistiskie enzīmi uc.), tomēr tā kā neesmu zinātnes eksperte, tad nepiekasīšos.

Bet tā darbs liek akcentu uz plašu tēmu loku, centrā izceļot prāta vs emociju paradigmu, Čārlijs tik strauji kļuva gudrs, ka viņa emocionālā pasaule tam nespēj lāga tikt līdz, tomēr tā eksistē un nekur jau no sava iekšējā es neaizbēgsi, kas šajā gadījumā ir mazs apmaldījies bērns. Arī šeit parādās, ka nekas nevar būt traumējošāks par ģimeni, kura tevi nesaprot un īsti nezin ko darīt. Saistībā ar garīgi atpalikušām personām, šis ir īpaši smags jautājums.

Darbs veidots dienasgrāmatas stilā, ļaujot mums lasīt un izsekot Čārlija izaugsmei un regresam. Jā, regresam, jo izrādās, ka eksperiments nav bijis veiksmīgs un Aldžernonam iestājas prāta spēju regress un Čārlijs veicot pētījumu secina, ka neizbēgami tāds piemeklēs arī viņu.

Darbs jauks un aizkustinošs, nu gluži par raudamgabalu es šo darbu nesauktu, kā to definēja daži citi lasītāji, bet visā visumā padomāt lika diezgan daudz.

Grāmatu Bingo šī grāmata aizņem lauciņu - "A Book that is more than 10 years old".

Komentāri

Populāras ziņas